Tak, właśnie pod znakiem śliwek upłynął mi weekend i jeszcze trochę jabłek i cukini, ale śliwek było najwięcej, bo aż 5 wiader i trzeba było to przerobić :))
Tu część jeszcze w całości ...
... reszta już bulgocze, będą konfitury :))), mniam ...
Było tez ciasto śliwkowe, szybkoznikające ...
... następne, niedzielne już w piekarniku ...
Przepis, wypróbowany wielokrotnie, polecam:
2 jajka+ jedno żółtko
3/4 szkl. cukru
cukier wanilinowy
1/2 kostki masła
3/4 szkl. mleka
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki pr. do pieczenia
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu
śliwki, ok. 10-15 szt, pociąć na plasterki
Piekarnik rozgrzewamy do 180st.C
Tortownicę wysmarować masłem (taką 24-26cm)
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą masę, dodać jajka i żółtko i ubijać dalej, dodać wszystkie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nastepnie mleko, dalej ubijamy ...
Dodajemy kaszę mannę wymieszaną z octem i mieszamy dokładnie, już łyżką ...
Wylewamy cisto do blaszki a na wierzch układamy pokrojone sliwki (jak są kwaśne, można posypać 2łyżkami cukru) ...
Pieczemy ok.45 min w temp.
Jak już wystygnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, jak kto woli ...
***********************************************************************************
Podaję jeszcze jeden sprawdzony przepis, na ciasto na kruchym spodzie jabłkami (lub rabarbarem)tez dzisiaj robiłam, ale fotki już nie zdążyłam ...
Szarlotka z rabarbarem lub z jabłkami (lub jeszcze z innymi owocami)
Owoce najlepiej przygotować wcześniej, piekarnik nagrzewamy do 200st.C
2 1/2 szkl. mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
4 białka
3/4 szkl. cukru
1 kg rabarbaru (lub odpowiednio jabłek) + 1szkl cukru
1 cukier wanilinowy
3-4 łyżki bułki tartej
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier puder i dobrze zagnieść, gotowe ciasto odłozyc do lodówki do schłodzenia;
Rabarbar (jabłka) obrać i pokroić w kostkę i rozgotować z cukrem;
Ciasto rozwałkować na blaszkę, tak żeby obłożyć dno i boki do połowy i podpiec;
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyc na nim rozgotowane i wystudzone owoce wymieszane z cukrem wanilinowym, ponownie posypać bułką tartą i włożyć do piekarnika; Z białek i cukru ubić gęstą pianę i wyłóżyć na owoce i znowu do piekarnika; piec aż będzie złoty kolor i beza na wierzchu będzie "stukać", zawsze sprawdzam stukając paznokciem
Smacznego :*
Tu część jeszcze w całości ...
... reszta już bulgocze, będą konfitury :))), mniam ...
Było tez ciasto śliwkowe, szybkoznikające ...
... następne, niedzielne już w piekarniku ...
Przepis, wypróbowany wielokrotnie, polecam:
2 jajka+ jedno żółtko
3/4 szkl. cukru
cukier wanilinowy
1/2 kostki masła
3/4 szkl. mleka
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki pr. do pieczenia
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu
śliwki, ok. 10-15 szt, pociąć na plasterki
Piekarnik rozgrzewamy do 180st.C
Tortownicę wysmarować masłem (taką 24-26cm)
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą masę, dodać jajka i żółtko i ubijać dalej, dodać wszystkie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nastepnie mleko, dalej ubijamy ...
Dodajemy kaszę mannę wymieszaną z octem i mieszamy dokładnie, już łyżką ...
Wylewamy cisto do blaszki a na wierzch układamy pokrojone sliwki (jak są kwaśne, można posypać 2łyżkami cukru) ...
Pieczemy ok.45 min w temp.
Jak już wystygnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, jak kto woli ...
***********************************************************************************
Podaję jeszcze jeden sprawdzony przepis, na ciasto na kruchym spodzie jabłkami (lub rabarbarem)tez dzisiaj robiłam, ale fotki już nie zdążyłam ...
Szarlotka z rabarbarem lub z jabłkami (lub jeszcze z innymi owocami)
Owoce najlepiej przygotować wcześniej, piekarnik nagrzewamy do 200st.C
2 1/2 szkl. mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
2 czubate łyżki cukru pudru
4 białka
3/4 szkl. cukru
1 kg rabarbaru (lub odpowiednio jabłek) + 1szkl cukru
1 cukier wanilinowy
3-4 łyżki bułki tartej
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier puder i dobrze zagnieść, gotowe ciasto odłozyc do lodówki do schłodzenia;
Rabarbar (jabłka) obrać i pokroić w kostkę i rozgotować z cukrem;
Ciasto rozwałkować na blaszkę, tak żeby obłożyć dno i boki do połowy i podpiec;
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyc na nim rozgotowane i wystudzone owoce wymieszane z cukrem wanilinowym, ponownie posypać bułką tartą i włożyć do piekarnika; Z białek i cukru ubić gęstą pianę i wyłóżyć na owoce i znowu do piekarnika; piec aż będzie złoty kolor i beza na wierzchu będzie "stukać", zawsze sprawdzam stukając paznokciem
Smacznego :*
13 komentarzy:
Ale mi smaka zrobiłaś:)
Muszę teraz zdobyć śliwki:)
Ja ostatnio tylko piszę i piszę, a jak mam wolne to muffinki powstają.
Pozdrawiam ciepło:)
Mamuta witaj w klubie ja też miałam sliwki ma tapecie hi hi
I co teraz na noc ślinotoku dostałam ech kusicielko !
smakowicie tu u Ciebie! śliwki, ciasta ze śliwkami i wszelkiej maści przetwory- wszystko uwielbiam! mniam, mniam, mniam! :D
oszty... niegodziwa! ja się odchudzam!!!
Pychota, musze pogonic Siostre aby dostac troche sliwek od niej, konfitury sa pyycha :)
O maatulu......
Slina plynie juz po moich dywanach...to ciacho...te sliwki...........
Za chwile na moim blogu czeka wyroznienie,pozdrawiam cieplo:)
się piecze :)
a że ja dwie lewe ręce do ciast mam, to cała drżę... ;)
zapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia ;D
ależ mi smaka narobiłaś :)
pysznosciowo u Ciebie.
alez mi slina cieknie
wypróbowałam pierwszy przepis na śliwkowe ciacho i muszę to napisać jest genialny!!!
Alinka chyba ci musze przywieźć nastepnym razem powidełka do skosztowania... no udały się :)))
mamajudo no i jak?? Wyszło??
Jolinek cieszę się bardzo :)))
Prześlij komentarz